Биткоин или злато: 571.000% или -5,5% во AscendEX

Биткоин или злато: 571.000% или -5,5% во AscendEX


Биткоинот се покажа како попрофитабилна инвестиција од златото.

Златото губи од Биткоин во опсег од 1 и 10 години.

Додека некои дебатираат дали може да се споредат инвестициите во биткоин и злато, математиката дава јасен одговор кој не го фаворизира благородниот метал. 10-годишниот принос на злато отиде во црвено, додека инвестициите во Биткоин достигнаа неверојатни 571.000%.
Биткоин или злато: 571.000% или -5,5% во AscendEX
Назад во 2017 година, троја унца злато може да ви донесе 1 дигитална монета. Оттогаш, цената на златото падна на 25 пати помала од онаа на Биткоин. Златото отсекогаш се сметало за заштита од инфлација, па затоа е уште поизненадувачки да се види дека паѓа на најниско ниво во последните четири години, четири дена пред САД да го објават својот извештај за инфлацијата.
Биткоин или злато: 571.000% или -5,5% во AscendEX
Инфлацијата е на највисоко ниво во изминатите десет години. Федералните резерви почнуваат да ја ограничуваат својата програма за купување обврзници во четвртиот квартал и нема да ги зголемуваат каматните стапки пред 2023 година. Питер Шиф, клучниот поборник на златото, верува дека трговците грешат што го продаваат. Банката на федерални резерви нема да може да се справи со инфлацијата во следните неколку години, а Биткоинот не треба да се смета за дигитално злато.

Споредбата на златото со Биткоинот изгледа сомнително: многу инвестициски тајкуни, како Џејми Дајмон од JP Morgan и Дејвид Соломон од Голдман Сакс, ја критикуваат криптовалутата додека сè уште создаваат услуги за инвестирање и тргување со неа. На почетокот на 2021 година, аналитичарите на JPM предвидоа дека Биткоин ќе го истера златото како складиште на вредност и ја процени неговата цена на долг рок на 146.000 долари.
Биткоин или злато: 571.000% или -5,5% во AscendEX
Дали биткоинот навистина станува алтернативна заштита од инфлација наместо злато? Денес, американскиот CPI се објавува денес: ако побарувачката е сè уште над очекувањата на пазарот и Bitcoin продолжува да расте на оваа вест, трендот ќе добие уште една потврда.
Thank you for rating.
ОДГОВОРИ НА КОМЕНТАР Откажи го одговорот
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!
Остави коментар
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!